Opál történetek

Posted: 2017/04/21 in 1. üveghegy - Ausztrália

Coober Pedy-t az 1910-es évek elején érte el az opál láz. Eredetileg aranyat érkezett keresni ide a Hutchinson család, pontosabban apa és fia. Aztán az arany helyett másra bukkantak, egy fényesen csillogó valamire. Ez volt az opál, amire annyira belelkesedtek mások is, hogy az első találat után kb. 1 héttel már árfolyama is volt az új drágakőnek, és hivatalosan is kitűzték az első opál “peg”-et (területhatárt jelölő pózna).

De mi is az az opál? Az egyszerűség kedvéért színezett kovasavgél, aminek a kialakulásához mindenképp szükséges a víz jelenléte. Mindenféle színben létezik, a potch-tól (fehér, értéktelen kő) egészen a feketéig. A leggyakoribb a kékes és a zöldes színű, legalábbis ezen a részen.

A megtalálásához az úgynevezett opálszintig kell leásni, ami a rétegek között egy sárgás csíkos sáv. A sárgás csík meglelése sem jelent azonban garantált találatot. Ugyanis a mai napig sem tudja senki megmondani, hol és milyen körülmények között lehet pontosan opált találni. Az opálbányászat tiszta szerencsevadászat, és azt hiszem, ez vonzza még mindig az embereket.

A 80-as években volt egy faszi, aki akkora opált talált, hogy akkor 75,000 dollárért adta el egy kereskedőnek. Gondoljátok el, a kereskedő mennyit szakíthatott rajta, ha csiszoltan adta tovább az opált. Na, de nem is ez a lényeg. A faszi bement az adóhivatalba, bevallotta, hogy 75,000 dollár bevétele volt. Az adóhatóság kirótta rá a megfelelő adót, plusz a következő évre az előző évi bevallás alapján az adóelőleget is. A faszi soha többé nem talált opált, nem hogy az adóelőleget nem tudta befizetni, de még kajára is alig futotta neki élete hátralévő részében.

Persze vannak mende-mondák mesés gazdagságról és milliárdos opál vagyonokról is. Azonban, aki okos, az nem teszi közszemlére, mije is van, hanem éli tovább „csóringer” életét, és a vagyonából mások, pl. gyermekei élnek jól – egy másik városban, netán országban. Példa: volt, aki csak egy új bakancsot vett, mert a régiből már kilógott a lábujja, erre megszólta teljes Coober Pedy, hogy biztos „betalált”, azaz kiásott egy szép opált.

Ezek után én sem mondom el, hogy az bányatúrán találtunk-e valamit, és ha igen, mit 😀 Folyt. köv.

Reklámok

Kommentek, visszajelzések

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s