Gyorskaja

Posted: 2019/05/23 in 1. üveghegy - Ausztrália

Verocska az egyik kommentjében kérte, hogy írjak a helyi „Mekiről”, és hagyjam a nehezen emészhető témákat (bocs) – legalábbis egy ideig. Mivel nagyjából 2.5 éve nem ettem „mekis” kaját, így kicsit nehéz lenne összehozni egy gasztro posztot. Helyette viszont tudok szolgálni termékfejlesztési érdekességekkel, lévén, hogy a cég a fő franchisor-a Dél-Ausztráliában a Subway-nak, Oporto-nak, Hungry Jack’s-nek (ez a Burger King neve itt), Guzman y Gomez-nek, és Wok In A Box-nak. Szerencsére, ezeken nem dolgozom, de kapcsolatban vagyok az ottani marketingesekkel, merthogy én szervezem a promóciós anyagiaknak a nyomtatását, illetve boltra szállításukat.

Kettő márkáról fogok most írni, kezdjük az Oporto-val. Ez egy portugál-stílusú csirkés gyorsétterem lánc, amit Bondi-on alapítottak 1986-ban. Nekünk 12 üzletünk van SA-ban. A menü elsősorban csirkéből, csirkéből és csirkéből áll, azaz lehet venni egész grillcsirkét, fél grillcsirkét, negyed grillcsirkét, csirke burgert, csirke falatokat, csirkés wrap-et. Minden egyes darab grillen készül, ízlés szerinti szósszal. A legkedveltebb a chillis vagy a lemon/herb, de természetesen van más is, mint például az extreme picante (leég-a-szád-tőle erősségű), a prego (krémes BBQ), vagy a szokásos majonéz.

Az egyik burgert, ami most már (vagy legalábbis hamarosan) egész Ausztráliában elérhető, a mi kollégáink találták ki. Ez a portugál pulled chicken burger. Nagyjából omlós, tépett, grillezett csirkehús burger-nek fordítanám, de ha jól láttam, Magyarországon a „pulled” típusú húsokat „húzott” húsokként nevezik – ami elég rosszul hangzik. A burger úgy született 2.5 éve, hogy rohadt sok volt a food waste (pocsékba ment étel) ezekben a boltjainkban. Egyrészről meg kell felelnünk az anyacég elvárásainak, aki megadja, mennyi csirkét kell adott időszakra sütni, meddig lehet tárolni, meddig lehet értékesíteni a grillezett csirkéket, plusz vannak még a sztenderd ételbiztonsági előírások is. Mivel nem adtunk el annyit, mint amennyit beterveztek nekünk, így sok grillcsirke maradt a nyakunkon. 3-6 óra tárolás után ezeket el kell távolítanunk a pultból, tehát mind ment a szemétbe. Innen jött az ötlet, mi lenne, ha a felülnénk az éppen trendi „pulled” húsok száguldó vonatára, és az el nem adott, de még biztonsággal felhasználható grill csirkékből kreálnánk egy új ételt. Láss csodát, ez olyan sikeres lett, hogy egyszámjegyűre sikerült leszorítani a pocsékba ment csirkék százalékát, és megteremteni az egyik kedvenc csirkés burgert a helyi piacon.

És akkor most jöjjön egy Hungry Jack’s-es történet. Ahogy azt fentebb írtam, a HJ’s nem más, mint a Burger King itt Ausztráliában. Ennek oka, hogy amikor a Bruger King be akart lépni a piacra, akkor itt már volt egy bejegyzett hamburgeres cég ezzel a névvel. Hol máshol is lett volna ez a kis hamburgeres, mint Adelaide-ben? Lényeg, a lényeg, hogy a Burger King ajánlott pár olyan nevet az ausztrál franchise tulajdonosának, ami szerintünk alternatívaként használható a jövőbeli éttermlánc helyi neveként, mivel a listán szereplő összes márkanév az ő tulajdonukban volt. Az ausztrál franchise tulajdonos, Jack Cowin, kiválasztotta a Hungry Jack nevet (ami eredetileg az előre bekevert palacsinta porok márka neve volt a Burger King-nél), és egy aposztróf hozzáadásával már a magáévá is tette, mindezt 1971-ben.

Volt idő, amikor nem annyira volt baráti a kapcsolat a HJ’s és a Burger King csapat között, egész pontosan 5-6 évig pereskedtek. Mindkét csapat balfék volt, de végül a HJ’s nyert, és a Burger King minden szempontból kivonult Ausztráliából. Mondjuk, nem ment messzire, csak Új-Zélandig.

Na, de mindez miért érdekes manapság? Jelen promóciós időszakban (4 hét) a Grill Masters névre hallgató burgereket hirdetjük. Nem új a termék, már tavaly is elérhetőek voltak. Ebben az esetben nem fejlesztünk új kreatív anyagot, hanem elővesszük az előző évit, kicsit felvarrjuk a ráncokat, elküldjük elfogadtatni az anyacégnek. Ha azt mondják, rendben, akkor minden megy a nyomdába. Most sem volt ez másként. Kinyomtunk mindent a jóváhagyás után, tegnap hajnalban el is kezdődött a 4 hetes promóciós időszak. Mivel a gyorskajás csapat állandóan késésben van, ezért egy rémálom szervezni a nyomtatásukat és boltra szállításukat, így amikor minden rendben le lett gyártásra adva, odaértek a poszterek időre mindenhova, őszintén fel tudtam lélegezni. Normál esetben a boltoknak 1 héttel korábban meg kéne kapniuk a promóciós anyagokat, hogy át tudják nézni, és jelezni, ha bármi hiányzik. Most a HJ’s cuccok 1 nappal a kampány kezdete előtt értek oda. Minden örömünk tartott egészen tegnap délig, amikor is az egyik boltos jelezte, hogy a posztereken az egyik burger karamellizált hagymával látható, viszont a legfrissebb összeállítási kézikönyv szerint már a hagyma nem része az adott burger-nek.

Miért baj ez? Nem hirdethetünk olyan terméket, ami nem pontosan olyan alapanyagokat tartalmaz, mint amilyet a kedves vásárló megvehet a HJ’s-nél. Kvázi, az összes posztert azonnal el kellet távolítani, a gyorskajás csapatnak az éjszaka új anyagot kellett készítenie, reggelre el kellett újra fogadtatnia az anyacéggel, ma nekem nyomdába kell küldenem a cuccokat, és megszerveznem az újbóli boltra szállítást. Hogy történhet mindez meg? Úgy, hogy lehet továbbra is van egy-két balfék az anyacég oldalán, akik ugyan heteket ültek a visszajelzésen, majd jóváhagytak egy olyan anyagot, ami a saját termékfejlesztési és -készítési előírásaiknak nem felel meg. A bűnös hagymás arany keretben látható alul, lehet, nem véletlenül kapta a család fekete báránya becenevet már eredetileg sem 🙂 .

Reklámok
Hozzászólások
  1. Verácska szerint:

    Köszönöm!!!! ❤

Kommentek, visszajelzések

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s