Délvidék

Posted: 2013/01/04 in 1. üveghegy - Ausztrália

Péntek reggel Bunbury déli környékének felfedezésére indultunk el közösen. Először Busselton-t néztük meg, ahol hihetetlenül kék volt a tenger, a fehér homok és a móló korlátai vakítottak a ragyogó napsütésben. A 39 fokkal hősiesen próbáltunk küzdeni, és annyi vizet ittunk, amennyi csak belénk fért. Mondanom sem kell, hogy a közel 4 liter folyadék elfogyasztása ellenére sem kellett felkeresnünk a mosdót, színtisztán kiizzadtunk ennyit magunkból.

Busselton Móló 1. Móló 2. Ház a móló mellett

A városka nagyon rendezett, a 2 km hosszú jetty-ről pedig van mit nézni. A korábban hajókikötőként szolgáló mólón valaha lovaskocsik vontatták a rakományt, amit később vonatra cseréltek. A mai napig megőrizték ezt, így akinek kedve van, válthat jegyet a vonatra (csak a jetty-re szóló jegy ára [vonat nélkül] 2.5$/fő). A végén elvileg van egy vízalatti megfigyelő “állomás” (observation deck), aminek a fejenkénti 29$-os árát személy szerint elég borsosnak találtam, így ezt a látványosságot most kihagytuk. A fiatalok előszeretettel vetik bele magukat innen a vízbe, no nem öngyilkos szándékkal, hanem a móka kedvéért. Gyönyörű szaltókat meg trükkösebbnél trükkösebb mutatványokat lehet bemutatni, persze azért láttunk hasasokat is (az egyik próbálkozó annyira bendzsa volt, hogy egyszer hasast, egyszer meg arcost ugrott).

Hasas Szaltó Vonat Sinek

Innen a helyi borvidék központjába, Margaret Riverbe mentünk tovább, ahol egy könnyed séta és mennyei fagyizás (Moo Ice Cream) után beültünk egy igazi aussie pub-ba ebédelni (délután 4.30-kor). A főúton lévő Settlers Tavern (ugye, milyen echte ausztrál neve van? ;)) hatalmas adagokat kínált, jómagam egy seafood platter-re (rántott makréla, tintahal, királyrák), míg párom egy tasmániai lazac filére  nevezett be – persze csak azért, hogy majd jól megkóstolhassuk a másikét is. Útitársaink új keletű bárány rajongóként (mert itt sokkal, de sokkal jobb a hús minősége, mint otthon), kétféle húsétel mellé tették le a voksukat. Ugyan a borkóstolás és a csoki- meg sajtgyár látogatás most kimaradt (korán zárnak), azon voltunk, hogy valahogy ezt majd kárpótoljuk.

A nap zárásaként felkerestünk egy helyi homokbuckát is, ami siklóernyős körökben a vágyak netovábbja. Mivel ezt a sportot itt kevesen űzik, ezért a helyi erők egyszerűbben hasznosítják a domboldalt: sand boardoznak, azaz egy belly boardon (kb. fél szörfdeszka) csúsznak le a homokon. Ha elég nagy lendületet vesznek a tetején, gond nélkül csusszanhatnak bele az óceánba is. (folyt. köv.)

Lejáró Tenger Tenger 2. Csúszás

Hozzászólások
  1. dyoory szerint:

    Ohhh, most mar ertem, miert van a vonat elejen az vedo racs. Egyszeruen kidobja a sinek kozott fekvo felelotlen turistakat. Arrol nincs egy keped, hogy ez hogyan toertenik? 🙂

Kommentek, visszajelzések