Rólunk

2012-ben felkerekedtünk és elmentünk az Óperenciás tengeren, sőt még az Üveghegyen is túlra, mert kíváncsiak voltunk, milyen ott. Nem első felindulásból tettük, hiszen 2 éves megfontolt tervezésen, küzdésen, gyötrődésen és végül egy hirtelen szerencsén át vezetett az utunk. És hogy hol is van a mi Üveghegyünk? Amerikában, majd azon is túl Ausztráliában.

Akik a tartalmat szolgáltatják:

  • Marietta: az én feladatom, hogy életünk krónikása legyek. Sosem írtam se naplót, se blogot, stílusomat leginkább a “hangulati kusza” szavakkal jellemezném. Ha kérdésed van az ausztrál bevándorlással kapcsolatban, tanácsot nem tudok adni ;), de meg tudom azt mondani, minek, hol érdemes utána nézned. Kérdezhetsz még reklámokról, a reklámügynökségi életről, az ausztrál egyetemi oktatásról.
  • Csaba: ha az Ausztráliában fogható halak, illetve vízi szörnyek érdekelnek, vagy az, hogy hogyan lehet beilleszkedni egy munkahelyre a kezdetekkor minimális angol nyelvtudással, netán ausztrál technikai sajátságokért rajongsz, akkor hozzá fordulhatsz.

Ha pedig csak szimplán érdekel, mi történik velünk, látogass vissza gyakran az oldalunkra. Remélem, rendesek leszünk, és folyamatosan vezetni is fogjuk ;).

Hozzászólások
  1. walaby szerint:

    én is remélem, mert ezt most egy szuszra elolvastam ..:)

  2. Minden nap olvasom a történéseket, teljesen naprakész vagyok Belőletek. Nagyon tetszik és nagyon drukkolok Nektek:))

    • szabomaryetta szerint:

      Köszönjük szépen, a drukkok jöhetnek, arra mindig szükség van. Na meg az is jól esik, hogy bár 16 ezer kilométerrel odébb vagyunk, a barátok azért nem felejtenek el minket 🙂 Reméljük, veletek is minden rendben van! Mikor jöttök? 😉

  3. Jimmy szerint:

    Sziasztok!

    Most találtam meg a blogot, bele is vetettem magam 🙂
    Tele van hasznos infoval, mivel jelenleg párommal mi is a kifele fele vezető út elején vagyunk. az eldöntjük megvolt, már csak a könnyebbik fele van hátra 🙂 (spórolás, nyelvismeret frissítés, vízum) :)))

    • szabomaryetta szerint:

      Üdv minálunk :)! Sok sikert ahhoz, hogy az elhatározásból könnyen tudjatok majd tettet, végül pedig költözést “formálni” :). A hasznos infók részben a linkek frissek, viszont arra figyeljetek, hogy július 1-től teljesen megváltozott a vízum eljárás mikéntje, tehát a mély tartalmi részek (pl. mit kell összeszedni a szakmaelismertetéshez, miből áll a nyelvvizsga) állják már csak meg a helyüket a mi kivándorlási folyamatunkból.

      • Jimmy szerint:

        Azt figyelemmel követtem Bertók Zoli oldalán. És ha minden úgy igaz ahogy olvastam, SA-ban tudok pályázni állami szponzorálásra. Így esélyes nálunk is Adalaide. 🙂 De ez még 1 hosszú folyamat lesz 🙂

  4. Jimmy szerint:

    Ha nem gond és lehet akkor kérdeznék majd 🙂 pl, melyik ausztrál céggel intéztétek? Bertók Zolit 2 hete nem tudom elérni :S. Ha esetleg kérhetek 1 mail címet, nagyon megköszönném.

    • szabomaryetta szerint:

      Szia! Most itt valaszolok gyorsban, aztan majd irok mailt is: a hasznos linkek alatt talalsz egy olyat, hogy ASA Migration. Mi veluk dolgoztunk egyutt.
      (Utolagos engedelmeddel a kommentbol kiszerkesztettem az e-mail cimed, gondolom, nem akarsz keretlen mailek tomkeleget kapni ;))

  5. kr szerint:

    Szia 🙂
    Nyár elején bukkantunk rá a blogodra és szívesen olvasgatjuk. A másfél évvel ezelőtti elhatározásunk úgy tűnik, mostanra érett meg és eljutottunk arra a pontra, hogy van rá esélyünk, hogy utánatok menjünk. Ehhez viszont még nagyon a dolgok elején járunk 🙂 Ezért fordulok hozzád segítségért.
    Első és legfontosabb kérdésem és talán többel nem is zargatlak :), hogy meg tudnád mondani nekem, melyik fordító irodánál csináltattátok a szakmaelismertetéshez a dokumentumok hivatalos fordítását?
    Köszönöm szépen 🙂

    • szabomaryetta szerint:

      Valahogy a technika a napokban ellenem dolgozik…szoval akkor harmadjara megirva ezt a kommentet: Udv a “klubban” 🙂 Mi mindent NAATI forditoval inteztunk, a hasznos linkek alatt megtalalod a weboldalt, ahonnan tudsz keresni magyar-angol-magyar forditot. Anno irtunk a kivalasztottnak egy e-mailt, csatoltuk a dokumentumokat, o megnezte, adott ra egy vallalasi arat, meg egy hataridot. Ha ez nekunk rendben volt, akkor banki atutalassal fizettunk, megkaptuk a hataridore az elektronikus verziot, majd postan az eredeti forditott peldanyokat is. Voltak, akik otthoni ceggel fordittattak, meghozza az OFFI-val: http://www.offi.hu/hiteles_forditas Valoszinuleg ezt is elfogadjak, hiszen ok az egyetlenek, akik iratokat hitelesen fordithatnak otthon 🙂

      • Tamas szerint:

        Sziasztok,

        Tamas vagyok.
        Remelem nem veszitek tolakodasnak, de a segitsegeteket szeretnem kerni. Mi is kifele tartanank, de lenne par kerdesunk hozzatok, a temaban tapasztalattal rendelkezokhoz.
        Tudnatok esetleg kuldeni valamilyen elerhetoseget (email, skype, mobil) amin elerhetlek titeket?

        Elore is koszonom szepen a segitseget, udvozlettel: Tamas

  6. Zsuzsa szerint:

    Szia !
    Én is PhD-s hallgatóként és ösztöndíjasként mennék ki,sok, számomra még homályos kérdésben tudnál azonnal és hatékonyan felvilágosítani. Hogyan tudnánk privátban levelezni?
    Köszönöm:
    Zsuzsa

  7. szabomaryetta szerint:

    Tamas, marcius 8-an kuldtem mailt, azon a cimen elersz.

  8. Dunder szerint:

    Szia Maryetta!
    Parommal mi mar tul vagyunk PR megszerzesen, par honapja koltoztunk ki Sydneybe. A reszemrol mar Ausztralia elott is felmerult a Phd gondolata, de csak most kezdtem el felterkepezni a lehetosegeimet. Mivel te mar sikeresen at estel a jelentkezesen es gyakorlatban is latod hogyan mukodnek a mindennapok, tanacsot szeretnek kerni. Esetleg privatban tudnank levelezni?
    Koszonom!

  9. Katalin Sarnyai-Urban szerint:

    Sziasztok, irhatnek nektek privat uzenetet? Tudtok kuldeni egy e-mail cimet? Koszonom! Katica Townsville-bol

  10. Gabi szerint:

    sziasztok!
    mi még nem ismerjük egymást, de lehet, hogy ez nem sokáig marad így:) mióta rábukkantunk a blogotokra, olvassuk ezerrel, mert mi is most készülünk Adelaide-be. ha minden klappol, júniusban érkezünk, a férjem fog Msc-t csinálni. A blogotok alapján jó választásnak tűnik a város:) totál be vagyunk már sózva:)
    Az volna a kérdésem, hogy tudnátok-e esetleg praktikus tanácsokat adni szükség esetén?! 🙂 nem nagy dolgokra gondolok, csak pl., hol érdemes lakást nézni, melyik milyen környék, egyetemmel kapcsolatos kérdések, stb…

    Előre is köszi: Gabi és Kristóf

  11. Máté Rita szerint:

    Sziasztok! Tudom,hogy jó helyen járok,de sajnos nem tudom melyik fórumon kérdezzek.Teszek egy próbát itt. A mai napon szerettem volna megnézni,hogy nyertünk e a vízum lottón,de sajnos mindig kiírja,hogy valamit nem jól írok be. A nevemet is próbáltam már kicsi,nagy,csupa nagy betűvel. Mi lehet a baj?Valaki tudna segíteni?

  12. Laci szerint:

    Sziasztok! Remelem meg van energiatok meg irni kis infokat ausztraliarol! 🙂 Mi kb 5 honap mulva indulunk ki, mar a papirokat intezzuk, Sydney a terv eleinte aztan majd a sors hozza. Foiskolai/iskolai elettel kapcsolatban, a reszmunkaidos munkakrol es a mindennapi altalanos dolgokrol kerdeznenkk toletek ha van meg idotok. Nem reg bukkantunk ra az oldalatokra, jo sok a bejegyzes (szerencsere), igy lehet kerdezunk olyat amit leirtatok. Todnatok kis tajekoztatast adni a kinti dolgokrol??? ..

    Koszi
    Zita & Laci

    • szabomaryetta szerint:

      Sziasztok! Udv itt a blogon, aztan meg majd AU-ban 🙂 Pontosan milyen infora lenne szuksegetek? Milyen tipusu vizummal erkeztek?
      Kezdesnek ezt olvassatok el: https://azuveghegyenistul.wordpress.com/2012/12/18/minden-aron-ausztralia/
      Bar 2 eve irodott, azert tobbe-kevesbe meg mindig helytalloak az infok. Esetleg az arakhoz adjatok hozza 10-15% emelkedest a biztonsag kedveert.

      • Laci szerint:

        Hello! Amit ajanlottal bejegyzest csak akkor lattam amikor mar megirtam a kommentem! 🙂 Tanuloi vizummal megyunk, felsofoku kepzesre, gyerek nincs. Tudod vannak ketsegek, gondolom aki ezt a blogot olvassa (mindenkinek) vannak. Megeri/nem eri meg, jobb lesz idovel/ megbanja az ember, stb. Ezert is jo, hogy ratok talaltunk! 🙂 Azert itt sokmindent megtudhatunk…..
        Tudjuk nincs kolbaszbol a kerites, szerencsere nagyon sok helyen kiemelik ezt. Ami leginkabb erdekelne, az a mindennapi megelhetes (amire az elobb emlited bejegyzesed mar valamilyen szinten valaszt is adott), mennyre lehet “atlag” kemeny munkaval ezekre megkeresni, felrerakni. Amiket olvasunk osszegek itt atszamolva nem kis tetelek. “Lakasberles ket fore 600 aud” amit leirtal a bejegyzesben (220 arfolyamon 132.000 huf! HETENTE! tyuuuha :O). Melyik idoszak milyen kinnt? Szemelyes velemenyed erdekel, pl az itthoni nyar-ottani tel az holt szezon nehezebb boldogulni az elejen, vagy inkabb nyar elejen konnyebb, aki akkor erkezik ki stb. ?! Hogy latjatok? (Remelem mast is foglalkoztatnak ezek a kerdesek!)

        Kicsit hosszu lett de meg igyis maradt bennem jo sok… bocsi 🙂
        Koszonom.

        Laci

      • szabomaryetta szerint:

        Szia! Milyen tanulo vizummal erkeztek? Mert OK, hogy felsofoku suli, de diploma, bachelor, master vagy PHD? Mert az elobbi ketto, illetve a harmadik egy fajtaja csak ketheti 20 oranyi munkavallalast engedelyez, mig a harmadik egy masik fajtaja es a negyedik ketheti 40 orat, ha az egyetemi eloiras is engedelyezi. Nekem pl. csak heti 8 orat engedett az osztondij mellett a szerzodesem a 40 helyett. Az adott oraszamok a par masik tagjara is vonatkozik.
        Munkat talalni december kozepe es februar eleje, kozepe kozott a legnagyobb kihivas, ekkor az orszag szabin van, ez a hosszu iskola szunet ideje is. Megint kerdes persze, milyen munkat kerestek… illetve tanulo vizummal mire vesznek fel. Amire szamithatsz oraber inkabb max a brutto 17-23 dollar korul mozog, mint sem felette. Hallottam mar okosban, netto 10-rol is.
        A kivandorlas (akar tanulas formajaban) marhara nem olcso mulatsag. Ahogy irtam, tizen vagy huszon evesen, amikor az ember meg elpecozik egy halozsakban a kanape elott termeszetesen mas tetel. De egy ido utan ez nem perspektiva, es ha valaki mar ezen a szakaszon tul van, akkor bizony bele kell nyulnia a kasszaba.

  13. András szerint:

    Sziasztok!
    Most találtam meg a blogot és kezdtem el olvasni, gratulálok hozzá és persze az ausztráliai életetekhez is 🙂
    Családommal most nyáron költözünk az USA-ba, zöldkártya lottó nyertesként.
    Én az angol nyelvvel nagyon gyengén állok, sajnos önállóan könyvből nem ment a tanulás, angoltanárra pedig nem akartam sok százezer forintot költeni.
    Csabához fordulnék tanácsért ezen a téren, olvastam, hogy minimális angollal kezdett Ausztráliában.
    Hogyan boldogult a hétköznapokban, hogyan fejlesztette az angolját, milyen praktikus nyelvtanulási lehetőségeket vett igénybe? Sok szorongás van bennem ezzel kapcsolatban, pl. egy közlekedési konfliktusban, hogy magyaráznám el a rendőrnek az igazamat….
    Előre is köszönöm,
    András

    • szabomaryetta szerint:

      Szia Andras! Orulunk, hogy ratalaltal az oldalra, remelem, talasz rajta hasznos infokat, meg ha javareszt ausztral eletunkrol is szol a blog. Csabaval beszelgettem a kerdesedrol, es a szokasos szukszavusagaval csak annyit jegyzett meg, hogy “a nehez munkat nem lehet meguszni”. Ez annyit tesz, hogy kemeny lesz, es nagyon ra kell fekudni a nyelvtanulasra. Ahogy kierkeztunk, neki kotelezo volt angol suliba jarnia (pontosabban nem volt kotelezo, csak ha mar a befizetett vizum ertekeert cserebe 580 orat adtak csoportos keretek kozott, akkor o azt le is jarta), es elmondasa szerint ez sokat segitett. Az elejen egy kukkot sem ertett, hiszen 0 szinten beszelt angolul, de az anyanyelvi tanar es kornyezet motivalta, hogy probalja magat megertetni, illetve kibarkobazni, mit is akarnak tole. Szerintem a szemelyisege nagyon sok nehezsegen atsegitette, alapbol konnyen baratkozik, szociabilis, erdeklodo, es mindig tud valami erdekesseget elohuzni a “kalapjabol” (pl. technikai megoldas, kivitelezesi otlet, amivel le tudja nyugozni a helyieket). Most sem egyszeru azert az elet, de eladni mar nem adjak el, sot megdobbento gyakorisaggal kepes szovicceket gyartani, amin en csak amulok 🙂 .
      Allando lakoskent van az USA-ban is olyan szolgaltatas, hogy ingyen jarhatsz angol nyelvi kepzesre. Ezek altalaban esti orak, allami tamogatassal (government funded), ennek erdemes utanajarni ott, ahova koltoztok.
      Ezen kivul, van neki egy szotar app a telefonjan, amit ha kell, elo-elovesz. Nagyon az elejen hasznos volt, de most mar erzi, hogy mikor mond valami oruletes badarsagot a szotar, es mikor megbizhato.
      Kozlekedesi konfliktust pedig ugy oldana meg, hogy felhivna engem telefonon, es atadna a kagylot 🙂

  14. András szerint:

    Sziasztok!
    Köszönöm szépen a választ 🙂 Valószínűleg a személyiségem nekem is nagy segítségemre lesz a beilleszkedésnél, alapjában véve nyitott és érdeklődő, könnyen kapcsolatokat teremtő vagyok. Az 580 óra!! az tényleg nagy segítség lehetett , jó magas óraszám. Utánanézek, hogy az USA-ban van-e hasonló támogatás és mindenképpen igénybe veszem akkor. A telefon átadása nagyszerű ötlet, azt hiszem az elején én is sokszor élni fogok vele 🙂
    Melyik szótár app-ot használja Csaba?

Kommentek, visszajelzések