Az elhagyatott autóroncsok rejtélye

Posted: 2020/09/04 in 1. üveghegy - Ausztrália

Az utolsó napunkra nem maradt más hátra, mint megtenni a Coober Pedy és Adelaide közötti 850 km-t. Alig valamivel 8 után indultunk el a szállásról. Rajtunk kívül egyik irányában sem voltak az úton, 1-2 kamionnal találkoztunk. Kicsit felhős, de amúgy kellemes, sima útnak tűnt a betervezett táv.

Egészen addig így volt, amíg kb. 1.5 órányira Coober Pedy-től nem vettünk észre az autóút kellős közepén dőlöngélő aboriginal faszit, aki majdnem az autónk elé borult. Párom lehúzódott neki, letekerte az ablakot is, és próbálta kideríteni, mi a túróért szambázik az úton, ahol 110-zel mennek az autók.

Az érthetetlen motyogásából annyit sikerült kihámozni, hogy “szendvics” meg “benzin”. Mindezt úgy, hogy valami sárgás löttyel félig megtöltött félliteres ásványvizes palackot lóbált. Párom a kezébe nyomott egy bontatlan ásványvizet, hogy haver, ezt idd inkább, meg áldott jó szívének köszönhetően még egy szendvics készítésére is rávett. Közben mondtam a faszinak, hogy mi nem tudunk neki benzint adni, dieseles a kocsi, meg bevallom, azt hittem, szipuzni kell neki, és az van a kis palackjában.

Azt is mondtam neki, hogy mi nem tudjuk sehova elvinni, nincs hely meg hátsó ülés se a kocsiban. Párom eközben elkérte tőle a palackot, és kiszimatolta, hogy bizony fehér bor volt benne. A faszi tehát mata részegen indult el a 150 km-re lévő Coober Pedy-be üzemanyagért. Térerő megint egy szál sem volt, így nem tudtunk mást tenni, mint továbbmenni.

Alig pár száz méterre, a dombon túl másik három őslakos ugrált az úton, illetve mellett a szembejövő sávban, próbáltak leinteni egy-egy autót. Megálltunk nekik is, párom megint letekerte az ablakot, kérdezte, hogy velük van-e a másik csávó. Igen, a bátyjuk. Ők is mata részegek voltak, és szintén benzint szerettek volna. A Holden-jükből kifogyott az üzemanyag. Nekik is elmondtuk, hogy a mi kocsink diesel, így nincs benzinünk, de adtunk nekik is palackozott vizet, majd otthagytuk őket.

Párom elgondolkozott, hogy hozzunk-e nekik a 93 km-re lévő Glendambo-ból benzint, de végül simán meggyőztem, hogy inkább ne. Az ok, egyszerű volt: ha ezek most kapnak benzint, és csuma részegen visszaülnek vezetni, nagyobb arra az esély, hogy balesetet okoznak, mint hogy nem. Vagy ők törik össze magukat, vagy másnak mennek neki, így talán jobb, hogy egyelőre nem tudnak elindulni.

Ebből az egy esetből azért nagy valószínűséggel megállapítható, hogy valami hasonló történés miatt hevernek az út szélén NT és SA északibb részein elhagyatott autóroncsok a főbb utak mellett.

Folyt. köv.

Kommentek, visszajelzések