15 hasznos tipp

Posted: 2019/12/26 in 1. üveghegy - Ausztrália

Persze mi még mindig hajókázunk, szóval csak remélni merem, hogy ezek a hasznos tippek, tényleg hasznosak voltak a nyaralásunk szempontjából:

  1. A ruhák kiválasztásánál 4 dolgot kell figyelembe venni: legyen olyan, amiben napközben tölthetjük az időt a hajón, a medencék mellett. Aztán legyen olyan is, amiben ki lehet menni felfedezni azokat a szigeteket, ahol megáll a hajó. Kell olyan is, amiben az ember megjelenhet a vacsorákon, ez általában nőknek szép ruha, blúz vagy szoknya, férfiaknak ing és hosszú nadrág, de van két este, amikor még ennél is puccosabban kell felöltözni. Értsd nőknek koktél ruha, férfiaknak meg öltöny-nyakkendő a minimum.
  2. Mindenképp kell áramátalakító, méghozzá vagy európairól a sajátunkra, vagy amerikairól a sajátunkra. Az a legjobb, ha az adapteren vannak USB portok is, mert így lehet egyszerre több eszközt is tölteni. Vagy a másik megoldás még, azt adapterbe dugva elosztó. Ugyanis 1-2 konnektor van csak a hajókon per kabin.
  3. Walkie talkie. Ez elég vicces, de mivel a telefont nem lehet használni kommunikációra, ezért a legegyszerűbb a walkie talkie használata egymást közt a hajón. Nem akkor, ha egymás mellett álltok, hanem ha egyikőtök a hajó elejében van, míg a másik épp a végében.
  4. Tapadókorongos akasztó. Mivel a kabinok javarésze nem nagyobb, mint 15 m2, így elég nagy az esély, hogy tárolóból sincs túl sok. Tükörből viszont egy egész falnyi van, így cuccokat felakasztani hasznos lehet.
  5. Szárítókötélnek zsinór meg pár csipesz. Megint csak a kabin mérete miatt lehet hasznos egy kis kötél a nedves ruhák (pl. törölköző, fürdőruha) kiteregetésére. Bónusz, hogy a zsinór végét a tapadókorongos kampókra rá lehet kötni 😊. Mondjuk, az is segít, ha van pár váltó fürdőruci.
  6. Újratölthető italpalackok. Mivel a hajón a csapvíz, illetve néhány egyéb ital (gyümölcslevek, tea, kávé – nem cappuccino) ára benne van a hajójegy árában, ezért extra italcsomag megvásárlása nélkül ezek folyamatosan elérhetőek. Kirándulásokra azonban valamiben el kell őket vinni, így érdemes újrapalackot is csomagolni.
  7. Kézfertőtlenítő, szúnyogirtó, naptej, miniesernyő, Travacalm mindenképp legyen a csomagban, hiszen ezek vagy a hajón, vagy a szigeteken, vagy mindkét helyen kelleni fognak.
  8. Vízhatlan, zárható zsák, amit a partra, szigetre is ki lehet vinni a kirándulások alkalmával, vagy épp a medencéknél is jó, mert az se baj, ha össze-vissza csapkodják a vízbe ugrálók, és nem lesz semmi baja a benne lévő cuccoknak (telefon, kulcs, fényképező, stb).
  9. Duck tape, amiről ugye MacGyver óta tudjuk, hogy mindenre jó. Na, pont ezért kell vinni a hajóra is, mert a repülő úton megsérülhet a poggyász, szétmehet a cipő talpa, szétszakadhat a táska cipzárja a kiránduláson, és még ezer meg egy dolog mehet tönkre.
  10. Estére jól jöhet egy kislámpa is. Nem kell nagy, csak egy mini LED lámpa, ha a sötétben lenne kedvünk bóklászni.
  11. A kirándulásokhoz szintén jól jöhet egy saját vízalatti kamera meg akár egy snorkel maszk is. Ezeknek a bérlési költségét legalább meg lehet spórolni. Amúgy is jobb a saját vízalatti maszkot összerettegni és tele lihegni, mint a másét, nem?
  12. Az alkohol elég drága lehet a hajón. Ha valami szeretne inni, az vehet előre alkoholos italcsomagot. Mármint nem üvegekre kell itt gondolni, hanem leiható italkeretre. A trükk azonban az, hogy ha egy valaki kéri a csomagot a kabinon belül, akkor azt a másiknak is meg kell vennie. Ha egy négyfős család utazik együtt, akkor akár 4-szer is felszámolhatják a keretet. Lehet, érdemesebb azt a lehetőséget kihasználni, hogy fel lehet 2 üveg bort vinni a csomagban. Ha a kabinon belül issza meg az ember ezeket, akkor ingyenes, de ha a vacsora mellé szeretné elkortyolgatni, azért 10 dolláros dugódíjat kell fizetni – üvegenként.
  13. Érdemes viszonylag korán odamenni a becsekkoláshoz, mert akkor még a tömegek előtt végig lehet nézni a hajót, feltérképezni, mi merre van.
  14. Azért is érdemes lehet korán érkezni, mert ha van lehetőség ingyenes kabin upgrade-re a helyszínen, akkor aki előbb van ott, attól kérdezik meg, hogy szeretné-e elcserélni a kabinját egy másik, jobb felszereltségűre.
  15. Nem érdemes túl komolyan venni az utazást, mert mindenhol lehetnek hülyék, mindenhol akadhat valamilyen probléma. Ezek felett el kell siklani, és kihozni a számunkra legjobbat a nyaralásból.

Folyt. köv. – Meg persze kellemes karácsonyi ünnepeket mindenkinek!

Kommentek, visszajelzések