Dél-Ausztrália lehúzta a rolót

Posted: 2020/11/19 in 1. üveghegy - Ausztrália

Vasárnap jött a hír, hogy 17 korona-vírus fertőzést azonosítottak, ebből 15-öt egy adott családon belül. A hatóságok azon nyomban megkezdték a kontakt-kutatást, és folyamatosan tették közzé a hivatalos weboldalon, illetve Facebook-on, mely helyeken jártak, milyen idősávban az érintett emberek. A környező államok már ekkor lezárták SA lakosai előtt a határokat, azonnali hatállyal. Északi-Terület vagy visszafordította a frissen érkezőket, vagy 2 hét karanténra kötelezte őket. Tasmánia is hasonló intézkedéseket vezetett be, csak ők visszamenőleg, azokra is, akik a múlt hét elején érkeztek.

A hét első két napjában lett még pár (4-5) új fertőzött, így folyamatosan frissítették online, hogy kiknek mit kell tenniük. Például akik azokon a helyeken voltak, amelyekhez több pozitív esetet is kötöttek, nekik először csak tesztre kellett menni, aztán később már kötelező volt a karantén is. Ha nem kiemelt helyszínről volt szó (például a mi egyik boltunk, ahol kb. 5 percet tartózkodhatott valaki a fertőzöttek közül – nem , én nem jártam ott), akkor azoknak a látogatóinak csak figyelniük kellett a tüneteikre.

Miután egy pizza bárhoz több esetet is visszakövettek, így ma napközben bejelentették, hogy teljesen lezárják Dél-Ausztráliát minimum 6 napra. Kijárási tilalom van a következő feltételekkel:

  • Naponta 1 ember mehet ki egyszer bevásárlást intézni egy háztartásból, ez alól kivételek az „essential” munkások, mert ők mehetnek dolgozni is
  • Házon kívül kötelező a maszk
  • Minden bezár, kivéve az „essential” (alapvető) szolgáltatások, úgy mint egészségügy, szupermarket, üzemanyagkút és italbolt
  • Minden sporttevékenység tilos
  • Tilos az esküvő és a temetés, vagy bármilyen összejövetel
  • Iskolák bezárnak, egyetemek online oktatásra térnek át
  • Óvodák csak az „essential” munkások gyermekeinek érhetők el 

Ahogy a fentiekből látszik, mind párom (egészségügy), mind pedig én (töltőállomás, mégha a marketing osztályon is vagyok) is „essential” munkások vagyunk. Nekem hivatalos papírom is van erről, ami nélkül nem közlekedhetek a városban, mivel bármikor megállíthat a rendőr. Páromnak elég a céges egyenruhája.

A jelenlegi számok így állnak az államunkban:

Összes eset az év eleje óta: 551

Halálozások száma: 4

Aktív esetek:

  • Külföldről behozott esetek száma: 11
  • Közvetlen átvitel (helyi): 23
  • Másik államból behozott esetek száma: 1

Az elmúlt 3 napban végzett tesztek száma: 11 ezer fölött

Amúgy a zéró páciens egy takarító, aki az egyik karantén hotelben takarított, és nem közvetlen kontaktussal kapta el, hanem egy tárgyon keresztül. Ő adta tovább a családján belül, egyikük kiszállító volt a pizza bárban, és innen már ment minden a maga útján.

Nem kell pánikolni, minden rendben van velünk, reméljük, tényleg vége lesz a szigorításoknak 1 hét alatt.

Kommentek, visszajelzések