Gosse Bluff

Posted: 2020/08/25 in 1. üveghegy - Ausztrália

A West MacDonnell Ranges egy másik, ezidáig kimaradt látványossága volt a Gosse Bluff (és nem az útszéli elhagyatott babakocsik “kiállítása”), ami nem más, mint Ausztrália egyik, ha nem a legnagyobb krátere. Ide is 4WD javasolt.

Legutóbbi kirándulásunk alkalmával jártunk a Henbury kráternél Alice Springs alatt. Az ugye egy meteor kráter volt, még mi is találtunk benne fémtartalmú apró kavicsokat. A Gosse Bluff ezzel szemben nem meteor, hanem üstökös becsapódás által kialakult mélyedés. Honnan tudják ezt a tudósok?

Az 1950-60-as években nagyon sokat és sokáig tanulmányozták a képződményt, és mivel nem találtak vas maradványokat, így kizárták, hogy egy meteor alakította volna ki a lyukat, illetve emelte volna a sziklahegyeket a kráter köré.

A most látható kör alakú kráter “fal” csak a belső, megmaradt sziklaréteg, ami a becsapódáskor széthányt kövekből jött létre. Ennek a kráternek az átmérője 5km, de év milliókkal ezelőtt létezett egy másik, kb. 20 km-rel kintebbi, jóval magasabb sziklagyűrű is, ami mára már teljesen elerodálódott. Néhány környező dombocska jelölheti valamikori helyzetüket.

Folyt. köv.

Kommentek, visszajelzések